A népmese napja

2023-10-06 07:51:06
Mese, mese mátka….

…pillangós madárka… egyszer volt, hol nem, volt…. illa berek, nádak, erek… Ki ne tudná, hogy ezekkel a kifejezésekkel Meseország színes és fantáziadús világa tárja ki kapuit? Ezen a kapun minden alsósunk bebocsátást nyert a népmese napjának keretében, szeptember 29-én.

A népmese napját első ízben 2005-ben rendezték meg, azóta is lelkes könyvtárosok, óvónők, pedagógusok, mesével foglalkozó szakemberek, meseszerető gyerekek és felnőttek tartják életben ezen a napon Meseország tanulságait. Mert igen, a mesék tanítanak! Segítenek abban, hogy különbséget tegyünk jó és rossz között, és azzal az útravalóval pakolják meg mindenki képzeletbeli tarisznyáját, hogy a JÓ mindig elnyeri méltó jutalmát, a gonosz, a rossz nem győzedelmeskedhet a JÓ felett.

Ha nem is a kezdetektől, de már jó pár éve részese iskolán is a népmese napjának. A hagyományos rendezvényeink sorába tartozó, elsősorban alsósokat megmozgató programból idén sem maradhatott el a mesemondás, hiszen mivel is ünnepelhettünk volna hasznosabban, ha nem mesékkel. Idén egy vidám mesét dramatizáltunk, miközben beszereztünk különleges vásárfiákat, feltámasztottuk a nagybeteg királykisasszonyt és megültük a szegény legény és a királylány lakodalmát. Ehhez pedig nem is kellett más, mint vidámságra mindig kapható gyerekek, meg egy jó történet, mesei kellékekkel megpakolva. Előbbiből bármelyik osztályban találni bőven, utóbbit a nyolcadikosok és Timi néni szolgáltatták. Előadók és a közönségük egyaránt jól érezte magát. A meseországi nagykövetek – Feigl Hanna, Mesterházy Borbála, Pehm Renáta – így foglalták össze az élményt: „Nagyon jól éreztük magunkat a pénteki napon! Egészen más volt hallgatóságból előlépni meseszereplőkké. Nem volt bennünk izgalom vagy bátortalanság. Élveztük minden percét annak, hogy az alsósoknak mesét adhatunk elő. Egyszerre volt jó móka és maradandó élmény. Látszott a gyerekek arcán, nevetésén, tapsán, hogy ők is nagyon élvezték a mi házi színpadunk előadását. Kilencedikesként jövőre mi már biztosan nem lehetünk részesei a népmese napjának a felsőcsatári iskolában, de jó szívvel fogunk visszaemlékezni rá.”

Az alsósok egy mesés feladatban tehetik próbára rajztehetségüket, és megmérettetnek meseírásban is. Munkáikat október 10-ig várjuk, a legjobbakról a későbbiekben beszámolunk. A felsősök online 3Próbán mutathatják meg, hogy mit tudnak mesék ügyében.

Huszárné Szabó Tímea
szaktanár