Lázár Ervin Programok

2023-09-22 10:05:10
Egy nap, két kulturális élmény

A tanévkezdéssel szinte egy időben elkezdődött a Lázár Ervin Program keretében megvalósuló kulturális rendezvények szervezése. Ennek köszönhetően három osztályunk is részesülhetett már a színház, a zenehallgatás élményében. Szeptember 19-én harmadikosainkhoz ellátogattak a Mesebolt Bábszínház művészei, és Királyok Könyve című előadásuk közben az Árpád-házi királyok alakjával és korával ismerkedhettek a kisdiákok. Még aznap a felsős osztályok közül a hatodikosok és a hetedikesek a Savaria Rézfúvós Együttes „Még a slagból is zene szól” műsorán vehetettek részt. A humor, a játék, a komoly és könnyűzene harmonikus összefonódása maradandó élményt, tudást adott a gyerekeknek. Erről mi sem tanúskodik jobban, mint Hábetler Ádám (6. osztály) írása:

„Az előadás legfőképp a fúvós hangszerek evolúcióját mutatta be vicces módon. Az elején az ősembert láthattuk, ahogyan felfedezi a zenét a kövekkel és a kiválasztott közönséggel. Ezután az ősember nagy kifaragott rudakat csinált, hogy jeleket adhasson a társainak, például ha elejtett egy vadat. Következő volt a római katona, aki már kürtöt használt a jelek leadásához. A közönségnek ki kellett találnia, milyen utasítást adott le a legionárius, miközben a többi zenész végrehajtotta a parancsokat. Ezek közé tartozik a felkelés, a takarodó, a támadás, a visszavonulás, és minden más, amit nem említettek meg. De nem csak a parancsokat, hanem a harcban elért eredményt is hangszerekkel jelezték. Ezután a 18. és a 19. század alkotásainak részleteit hallhattuk. Ezek közé tartozott: Mozart: Varázsfuvola, Bizet: Carmen és Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve. Ezekben az időkben fejlesztették a trombitákat úgy, hogy azok több és jobb hangot tudjanak kiadni. Meg is mutatták, hogyan kell egy slagból fúvós hangszert csinálni. Ekkor kezdődött el a romantikus mozgalom is. Végül megtekintettük a '80-as évek jazz zenéit. Mivel az előadás végére értünk, a zenészek búcsúzóul Pharrell Williams: Happy című művével leptek meg.”

Köszönjük a lehetőséget a színészeknek, alkotóknak, a színház munkatársainak és a Lázár Ervin Programnak, amelynek keretében megvalósulhatott ez a program.

Huszárné Szabó Tímea, szaktanár
Hábetler Ádám, 6. osztályos tanuló