Légy Te is a hétköznapok hőse!

2022-11-18 14:24:58


Légy Te is a hétköznapok hőse!

Ezzel a mottóval indult november 11-én a Zöld Európa Tanoda 7. és 8. osztályosaink számára tervezett foglalkozása, melynek témája a környezetvédelmi problémák, a környezet védelme volt, célja pedig, hogy a gyerekeket saját élményű, interaktív formában érzékenyítse a téma iránt, s szituációs játékok segítségével mélyítse el ez irányú kompetenciáikat.

A kvízjáték során a tanulók rácsodálkozhattak olyan adatokra, hogy például egy marhahúspogácsa előállításához majd 300 fürdőkádnyi vizet használunk fel, vagy hogy egy bébi tengeri teknős szervezetében már csaknem 300 műanyagdarabka van. Megbeszéltük többek közt azt is, miért jobb környezetvédelmi szempontból a zabital fogyasztása, mint a narancsléé. 

Az ezt követő előadás-beszélgetés is sok gyakorlatias tudnivalót nyújtott diákjainknak. A foglalkozás végén csapatokban dolgoztak fel és játszottak el a gyerekek egy-egy környezetvédelmi neveléssel kapcsolatos szituációt – mondjuk, hogyan győznél meg egy vásárlót arról, hogy még ne cserélje le a mobilját; az igazgatót arról, hogy eszközöljön ki egy húsmentes napot a suliban; a gyermekedet arról, hogy miért az egyszerűbb csomagolású terméket vásárlod meg, avagy a kémiatanárodat, hogy ne pazarolja a papírt a dolgozatírásra??

Gyermekeink tájékozottsága a témával kapcsolatban, a program során tanúsított érdeklődésük és kreativitásuk örömmel és büszkeséggel töltött el, s ismét azt éreztem: lám, mégiscsak megéri...

Vargyasné Köbli Lilián
szaktanár