Nemzetiségek napja

2019-11-30 07:50:14
Iskolánk falai között nap mint nap három nyelv, három kultúra találkozik egymással, ezáltal diákjaink nyitottabbá válnak. A több nyelv, több kultúra birtoklása óriási adomány, erre szeretnénk ráébreszteni tanulóinkat. Ezért csütörtökön délelőtt nyelvi munkaközösségünk hagyományainkhoz hűen ismét megrendezte a Nemzetiségek napját, melynek alapvető célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek egymás hagyományaival, nyelvével, és persze tovább vigyék, ápolják saját nemzetiségi nyelvüket, szokásaikat.

Az idén iskolánk volt diákja dr. Horváth Sándor néprajzkutató volt a vendégünk. Az alsósok népi gyermekjátékokkal, horvát és német nyelvű gyermekdalokkal, mondókákkal ismerkedtek. A felsősök pedig a gazdag téli ünnepkörhöz kötődő néphagyományokat elevenítették fel. Sándor bácsi „Varázsdobozából” a vállalkozó szellemű gyerekek különböző tárgyakat varázsoltak elő, melyek segítségével Katalin napjától Vízkeresztig egy idővonalat készítettek és közben sok új ismeretre tettek szert. A délutáni népismeret órákon közösen dolgoztuk fel a délelőtt tanultakat.

Reméljük, hogy a nap sokszínű programja által sikerült tanulóinkat arra motiválnunk, hogy aktívabban vegyenek részt saját falujukban még élő szokások megünneplésében, megtartásában.

Sallérné Polyák Anna
munkaközösség-vezető