„A ROVAROKÉRT” projekt

2019-03-14 16:25:16


Korunk fenyegető ökológiai problémái közé felsorakozni látszik a rovarok számának rohamos csökkenése. Eltűnnek élőhelyeik, pusztítjuk őket a permetszerek, műtrágyák kiszórásával. A világ számos pontján ma már az emberek porozzák be ecsettel a gyümölcsfákat, s elképzelni is nehéz, milyen kevés növényfaj élné túl, ha végképp eltűnnének a megporzást végző rovarok! Rossz érzés olyan jövőt elképzelni, amelyben nincs virág, gyümölcs, termés, pillangó, méhecske…

Erre kívánjuk felhívni diákjaink és a környék lakóinak figyelmét „A ROVAROKÉRT” projekt segítségével.

A program során a gyerekek összegyűjtik az iskolatejes és kakaós dobozokat – az újrahasznosítás révén csökkentve a szemétgyűjtés terhét. A természetjáró szakkörösök virágmagokat vetnek beléjük, amelyeket az osztályok tanulói maguk gondoznak, nevelnek. Amint a kis növénykék megnőnek és megerősödnek, palántaként hazaviszik a diákok, s otthon elajándékozzák a helyi családok, a barátok közt – arra kérve őket, hogy ültessék el a kertben! A projekt elvi céljairól plakátokat is helyezünk ki a falvakban.

Hisszük, hogy a figyelem felkeltésével, s a virágosítási akcióval tehetünk azért, hogy a kerttulajdonosok, gazdák tudatosabban vegyék figyelembe a fenntartható fejlődés elveit és érdekeit. Szeretnénk, hogy gyermekeink és unokáink is gyönyörködhessenek a növényekben, érezhessék a nyíló virágok illatát, az érett gyümölcsök zamatát, s hogy a zöldség és a gyümölcs ne váljon megfizethetetlen luxuscikké? Tegyünk hát érte!

Vargyasné Köbli Liián