Mesét mondani és hallgatni jó

2012-10-10 20:31:13


Felsőcsatár - A felsőcsatári Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskolában a HUNRA Magyar Olvasástársaság országos programjához csatlakozva aktív meséléssel és játékos feladatokkal emlékeztek meg Benedek Elek születésnapjáról.

2012. október. 05. péntek | Szerző: Merklin Tímea / Vas Népe

A legkisebbek osztályonként két-két mesét hallgathattak meg a legnagyobbak közül kiválasztott mesei nagykövetektől. Az 1-2. osztályosok Az aranyhalacska, A szegény ember szőlője, A fából faragott Péter, A bolond falu, a 3-4-esek pedig A buták versenye és az Adj Isten egészségére című magyar népmesékkel ismerkedhettek meg. Az elhangzott mesékhez rajpályázatot is hirdettek, valamint az iskolai könyvtár szervezésében elindult a Mesékkel a világ körül elnevezésű vetélkedősorozat.

A felső tagozatosok könyvtárhasználati órák keretében csoportosan öntötték modern köntösbe Az aranymozsár című népmesét. Fontos feladatuk volt a hagyományos népmesei elemek felismerése, valamint azok megtartása az átalakított változatban is. A délután folyamán a napközisek a Magyar népmesék sorozatból válogatva vettek részt vetítésen, és elindult Benedek Elek életéhez szorosan kötődő Életbúvár elnevezésű pályázat is. A tanulók lelkesen mondtak, és hallgattak is mesét a két nap során. E program jó alkalom volt, hogy a digitális mesevilágon felnövő generáció is átélhesse a hagyományos mesék bölcsességeinek örökérvényű igazságait.