2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30
Támogatónk:EMMI logo
 • NEMZ-KUL-16-0372
  15. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-16-0373
  Testvériskolai találkozó
 • NEMZ-KUL-EPER-17-0583
  16. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-EPER-17-0584
  Testvériskolai találkozó Kupljenovóban
 • NEMZ-KUL-18-0138
  Testvériskolai találkozó
 • NEMZ-KUL-18-0140
  17. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-TAB-18-0094
  Nemzetiségi nyelvi tábor Lorettóban
 • NEMZ-KUL-19-0080
  18. Grajam Regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-19-0081
  Testvériskolai találkozó Kupljenovóban


Ökoiskola

Magyar Miniszterelnökség

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Hárompróbázók és a szerencsefia /-lánya

  nyomtatási kép


„Egyszer volt, hol nem volt”… kezdődhetne így is ez az írás, de a folytatásban nem az „Óperenciás-tengeren túl” szerepelne, hanem az, hogy „a felsőcsatári iskola 5. osztályában”… Tehát hogy is szól ez a mese?

Egyszer volt, hol nem volt, a felsőcsatári iskola ötödik osztályában, volt egyszer néhány vállalkozókedvű kisdiák, akik arra adták a fejüket, hogy kiállnak 3 próbát. Három napon keresztül folyt a próbatétel, ahol mesés képek között kellett rendet tenni, és megtalálni a kakukktojást, rejtvényt kellett fejteni és be kellett mutatni a megfejtésül kapott mesei alakot, végezetül egyszerre 7 akadályt kellett leküzdenie a bátor jelentkezőknek. A próbatételek az online térbe költöztek, hiszen a hárompróbázók három napon keresztül elektronikusan kapták leküzdendő feladataikat, és azokról elektronikus üzenet formájában adhattak számot. Végezetül egész csapatnyian voltak, akik mind a 3 próbát sikeresen kiállták. Közülük került ki az a szerencsefia, vagy -lánya, aki elnyerte jutalmát. No, persze nem a felekirályságot és a királylány kezét, hanem könyvet és „hamuba sült” édességet.

Hárompróbázók: Czeglédi Eszter, Éder Viola, Feigl Hanna, Katona Gréta, Kecskés Loretta, Melczer Barnabás, Mestreházy Borbála, Pehm Renáta.

Szerencselánya, aki mellé a szerencse is társul szegődött: Czeglédi Eszter

Az, aki nem hiszi, álljon elébe, járjon utána, lássuk, hogy a 3 próbát ő hogyan állja!

 1. próbatétel:
  Megismered kép alapján a népmeséket? Tegyünk egy próbát! Párosítsad a képeket a mesék címével! Azt, hogy jól dolgoztál-e, a végén a pipával ellenőrizheted. A végén marad egy kép, amelynek nem lesz címe. Kit ábrázol és miért kakukktojás az a kép A feladatot alábbi linken találod: learningapps.org
   
 2. próbatétel:
  Egy keresztrejtvény vár a vállalkozó kedvűekre. A megoldás egy név. Kíváncsi vagyok, hogy tudjátok-e kicsoda ő? A keresztrejtvény elérhetősége: learningapps.org
   
 3. próbatétel:
  Oldd meg az alábbi hét feladatot!

  FELADATOK:


  1. Híres székely mesemondó születésnapját ünnepeljük szeptember 30-án. Rá emlékezünk a Népmese napjával. Írd le a nevét!

  2. Gondoltam egy számra.
   Ha a két legkisebb meseszámot megszorzod egymással, megkapod ezt a számot.
   Melyik számra gondoltam?

  3. Illyés Gyula hány magyar népmesét gyűjtött össze népszerű "... magyar népmese" című könyvében? Betűvel írd le, a helyesírásra is ügyelj (Vigyázz, ez egy mű címe!)!

  4. Egy kedves gyermek, neve: Vereske. Egyszer elment levessel, s megette egy fekete beste, de megmentette egy fegyveres ember. Kicsoda ő? Írd le a nevét!

  5. „Keresem azt a szolgálóleányt, aki helyettesítene engem a magválogatásban, amíg én elmegyek mulatni a bálba. Ígérem, éjfélre itthon leszek.” - Ki adta fel ezt a hirdetést? Írd le a nevét!

  6. Melyik az a király, aki sokszor szerepel a magyar népmesékben? Rakd ki a puzzle-t és megtudod! Írd le a nevét! A puzzle-t itt találod: jigsawplanet.com

  7. Melyik mese címéből lett szólás? Írd le a mese címét!

Huszárné Szabó Tímea
szaktanár