2023. december 6. szerda
HKSzCsPSzV
       

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31
Támogatónk:EMMI logo
 • NEMZ-KUL-16-0372
  15. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-16-0373
  Testvériskolai találkozó
 • NEMZ-KUL-EPER-17-0583
  16. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-EPER-17-0584
  Testvériskolai találkozó Kupljenovóban
 • NEMZ-KUL-18-0138
  Testvériskolai találkozó
 • NEMZ-KUL-18-0140
  17. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-TAB-18-0094
  Nemzetiségi nyelvi tábor Lorettóban
 • NEMZ-KUL-19-0080
  18. Grajam Regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-19-0081
  Testvériskolai találkozó Kupljenovóban


Ökoiskola

Magyar Miniszterelnökség

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Felsőcsatár: a téli ünnepkör hagyományai a nemzetiségek napján

  nyomtatási kép

A Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskolában három kultúra (horvát, magyar, német) hat egymásra. Felsőcsatáron a nemzetiségek napján most téli hagyományok elevenedtek meg.

Sallérné Polyák Anna, a felsőcsatári Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskola nyelvi munkaközösségének vezetője mindenekelőtt elmondta, hogy szombaton kilencedszer rendezték meg az intézményben a nemzetiségek napját, amely minden alkalommal más és más tematikát kínált-kínál  a gyerekeknek; alsó és felső tagozatosoknak egyaránt.

Az idén a gazdag téli  ünnepkör népszokásainak  felelevenítésére esett az iskola, a munkaközösség választása. Ezek közül a szokások közül természetesen többnek máig élő hagyománya van a környéken. Az iskola öt környező településről fogad horvát és német nemzetiségű diákokat, de magyar anyanyelvű gyerekek is látogatják az intézményt: összesen közel száznegyvenen tanulnak itt.

Az a tény, hogy az iskola falai között nap mint nap három nyelv, három kultúra találkozik egymással, jótékonyan hat a gyerekekre: nemcsak a világlátásuk, a tudásuk bővül, hanem óhatatlanul toleranciát is tanulnak; nyitottabbakká válnak, az iskolán kívül is könnyebben elfogadják a másikat. Ráadásul több nyelv, több kultúra birtoklása óriási adomány, egyre többen rá is ébrednek ennek fontosságára.

Ahogy Sallérné Polyák Anna hangsúlyozta, a nemzetiségek napjának alapvető célja mindig az, hogy a gyerekek megismerkedjenek egymás hagyományaival egy kicsit a nyelvével , és persze továbbvigyék, ápolják a saját nyelvüket, saját szokásaikat, saját kultúrájukat.

Szombaton délelőtt alsó és felső tagozatos diákok különböző csoportokban, játékos, kreatív foglalkozásokon, háromnyelvű vetélkedőn (a kultúrotthonban és az iskolában) elevenítették fel a téli ünnepkörhöz kötődő néphagyományokat (adtak számot felkészültségükről): az adventtől a Mikuláson és a Luca-napon át a karácsonyig; aztán az Aprószentek ünnepéig, az Újév-köszöntőig és  a Vízkeresztig, a balázsolásig és a farsangig. (Közben nyilván az is kiderült, hogy eltéréseken túl mennyi mindenben hasonlítunk.)

A kis kezek által gondosan, óvatosan  elültetett Luca-búza pedig  a szépen feldíszített cserépben ,ha minden jól megy, a nagy körforgás szerint éppen karácsonyra új életre kel: előbújik, és eleven, zöld ruhába öltözik. Miért ne menne jól minden: szurkoljunk a búzaszemeknek és a fénynek.